Tuesday, September 6, 2011

Sekadar satu Perkongsian ....

hari ahad,
4 sept 2011 .. baca psl cat abuse dari blog mieowmania, mq n rosmawati yusuf ..
isnin pg masa layan celoteh Salleh yakob, Kak Engku n Krill di Sinar FM, masa Berita ada crita psl 50 org buat lapuran polis sbb kucing2 mereka dianiaya dipetknode ni ..
hari tu masa selak Star n H Metro pun ada crite psl penganiaya kucing tu juga ..

rupanya dah jadi isu besar ..
sebagai salah seorg dari pencinta kucing perkembangan kes ni aby ikuti sampai kewaktu ni ..

mungkin ramai dah dah tengok video2 ni,
tp pasti ada yg belum tengok video ni juga ..
sekadar utk share bersama ...



masa press conference ..
klu tengok dari crowd yg hadir ada muka2 familiar masa cat show ..



satu lg video,
dah jadi politik ..
kehadiran YB Nurul Izzah ..
yg pasti kena hemtam polis sbb tk buat apa apa ..

aby tk leh tengok sangat press conference tu ..
klu layan sangat air mata aby meleleh sama ..

sekadar dengar sambil lalu jer ..
utk mengelak kesedihan ..

apapun simpati aby kpd tuan puan punya kucing2 yg terjebak disana ..
tk sangka dalam keseronokan tengok kucing2 aby dipelok gomol masa raya ..
ada kucing2 lain menderita disebabkan manusia yg tk bertanggung jawab ...

allah menguji kita dalam banyak bentuk ..
dan salah satu adalah ujian musibah terhadap yg disayang ..
bersabar la dengan apa yg berlaku ..
serah pada Allah swt dan undang2 negara ...

insyallah dilapangkan dada kita dengan ujian tuh ...

12 comments:

  1. tak boleh bayangkan kalau kucing kita jadi mangsa...

    semoga kes ni boleh mencelikkan mata kerajaan untuk buat sesuatu yg positif ke arah masa depan dan kebajikan haiwan peliharaan.

    ReplyDelete
  2. Uncle Aby,
    Kami sekeluarga masih terkejut dan sedih juga. Kalaulah kita tahu sedari awal, tempat tu tak jauh dari tempat kami. Kalau ku dapat pembunuh2 itu...purrr meow!

    ReplyDelete
  3. Mmg sebak dada.... Inikah manusia, yg diamanahkan menjadi khalifah d1dunia?

    ReplyDelete
  4. salam mijoe,
    klu baca paper beberapa dia ni pun akan banyak pembaharuan dan peraturan yg akan dikenakan pusat pemeliharaan haiwan ..
    klu kena kt kucing kita ..
    kena terima sebagai qada' dan qodar ..

    ReplyDelete
  5. salam CfS,
    negara kita ada undang2 ..
    klu dapat pembunuh tu pun kita tk leh buat apa2 ..
    undang2 yg mengadilinya .
    sama la ... agak mengejutkan berta tu ..

    ReplyDelete
  6. salam rosma ..
    antara akhlak2 islam, sebagai khalifah dimuka bumi yg diberi akal, berbuat baik antara makhluk adalah dituntut, tp manusia juga ada hati ..
    klu nafsu mengatasi akal dalam mengawal perbuatan ..
    maka tu la jadinya, hilang kewarasannn ...

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum,

    Itulah sikap segelintir manusia, buang anak pun mereka sanggup.... Moga menjadi pengajaran buat yang lain.

    ReplyDelete
  8. salam AH,
    betul tu, buang anak pun mereka sanggup, apatah lg haiwan. aby tengok banyak kucing2 yg hendak dijual berkurap di pet shop. bile kita tanya mereka ngapa kucing2 tu berkurap, mereka kata tk sempat nak jaga semua sbb kt pet shop ada anjing ayam burung dan sebagainya .. tu yg depa tu jaga alal kadar ..

    klu yg menjual dan menjaga sekadar utk untung ..
    kelesesaan utk pet kita agak payah kita dapat ...

    ReplyDelete
  9. Jom join giveaway dari Wanita2u pula. :)
    Hadiah mmg sangat menarik. Berbaloi-baloi join. Hehehe.

    http://portalwanita2u.blogspot.com/2011/09/wanita2u-2nd-giveaway.html

    ReplyDelete
  10. sy pon masih bersedih dgn tragedi ni :(

    smoga ia menjadi pengajaran dan tdk akan terjadi lagi

    ReplyDelete
  11. salam W2u ..
    TQ ziarah blog aby ..
    berbaloi baloi punya pasal,
    insyallah aby join ...
    he..he..

    ReplyDelete
  12. salam mm..
    betul tu..
    semoga jd pengajaran utk semua supaya lebih berhati hati ...

    ReplyDelete