Saturday, May 12, 2012

British Shorthair Celuppp ...

salam rakan2 blog ..

nama mioew kt bawah ni Miki ..
tk de apa istimewa kucing ni,
kecuali warna yg menyerupai spesis,
British shorthair ..
badan dan warna dah ok ..
cuma muka nya tk cukup bulat utk jadi British shorthair ori ..
aby selalu gelarkan British shorthair celuppp



kisah nya masa HHP cat show april lps ..
seharusnya kami nak masukan Sofia, kucing mix bengal dan siam,
tp takut sbb spesis tu garang,
klu dipegang dia akan mengigit gigit tangan yg memegang ..
takut kena disqualified misal sofea gigit tangan judge ..


so ganti dengan miki utk nemankan Mel ..
sekadar joint utk male short hair ..


yg lucunya ..
bila miki ni kat cage, beberapa org tanya juga ,
British shorthair ke tuu ..
dan terdengar juga antara penyunjung2 yg bercakap antara depa yg miki ni adalah Bristish shorthair ..
sedangkan miki ada lah kucing biasa yg bapa nya salah seekor dari male yg ada kt umah tu ..


cuma yg menyeronokan, walau sekadar kucing tangkap muat utk show ..
semua 3 ring tu miki dalam final top 10 ..
cuma placing nya kurang baik ..
terbaik pd ring 2, dapat tempat ke 4,
baki 2 ring lg sekadar 6 dan 8 ...


cuma yg kurang sedap bila pemenang female short hair adalah dari kucing siam mixed dgn bengal ..
sebijik mcm sofea, yg menarik nya kucing tu juga mengigit gigit tangan judge ..
tp judge kata, ini la ciri2 kucing  bengal, memang suka mengigit disebabkan memang kucing ni liar ..
bila dengar judge kata gitu ...
geram jer hati sbb tk bawa sofea ...


 gambo atas dan bawah, gambo British shorthair ori ..
ambik gambo dari google ...
aby cukup minat spesis ni ...
rase nak memilekki seekor ...
tp dah banyak sangat kucing kt umah ..
kira pendam la dulu keinginan tuu ...



apapun,
sempena Hari Ibu yg di sambut hari,
aby mengucapkan Selamat Hari Ibu kpd semua yg bergelar ibu2 ..
semoga kesemua nya sentiasa dalam kerahmatan allah swt ..
ameen ...


4 comments:

  1. kite pon suke British Shorthair sbb muka dia bolat tapi kan kita sbnrnya suka semuuaaaaaa jenis kucin hehee....

    ReplyDelete
  2. mmg boleh percaya lah kata British shorthair
    cuma muka saja tak berapa mulat heheh

    ReplyDelete
  3. salam mm ..
    muka bolat, badan bolat, nampak padat ..
    mesti berat klu diangkat ..
    bagusss klu suka sume jenis kucinn

    ReplyDelete
  4. salam mq ..
    sekarang aby dah dapat satu jawapan klu org tanya ..
    jwp jer ..
    miki ni mix antara BSH dengan kucing biasa ..
    ha..ha...

    ReplyDelete