Saturday, October 13, 2012

Minggu menerima Kittens ...

salam rakan2 blog ...

satu hari dalam 2 minggu lepas ..
Rosalie beranak ..keluar 3 ekor .. tp tiada yg survive ..
tiada rezeki rosalie .. 


2 hari lps tu .. kareema pula beranak.
keluar 2, satu mati masa dilahirkan, yg satu lg hidup ..


masaalahnya, kareema tk tau nak jaga anak dia,
tk tau menjilat apatah lg nak bagi susu ..
wlu mcm mana dia sayang kt anak dia. sentiasa nak dekat,
cuma yg dia buat, digesel2 muka dan badan  kt anaknya tu ..

berbanding dengan rosalie ..
dia lebih sayang kt anak kareema ..
dijilat jilat anak kareema . sentisa buka kaki utk anak kareema menyusu ..
tp masaalah yg paling besar,
anak kareema tk tau nak menyusu pula .. dia cuma memanjat manjat kt badan rosalie dan tk tau mencari puting susu ..
beberapa hari dapat bertahan sbb kami bagi susu menggunakan sringe ..
kitten klu tk menyusu kt emaknya memang kami tau tk lama boleh survive ..
akhirnya seperti yg diduga kitten tu pun pergi juga..


gambar kt atas, kareema yg tk senang tengok rosalie bersama anak dia.
dia nak mencelah juga sbb dia tau yg tu anak nya ..
di celah kaki kareema tu anak nya .. waktu ni rosalie tengah groom anak kareema ..
sbb aby tengok rosalie lebih ambik berat dari kareema ni ..


tk beberapa hari tu .. Tuti pula beranak ..
Tuti, anak Xara kakak kpd Nico ..
beranak 4 ... alhamdullillah semua servive ..


yg lucu nya ..
kareema selalu mencelah kt anak2 tuti ni ..
bila terdengar tangisan dia pun berlari kearah anak2 tuti ..
bebrapa kali juga kareema ni kena sembur dengan tuti psl kacau anak2 tuti ni ..

kasihan kt kareema ..mungkin dia belum bersedia menjadi mama kot ..
sayang kt anak tp masih belum ada ilmu menjaga anak ..

insyallah nanti update gamba anak2 saudara Nico ni bila besar nanti .. 

14 comments:

  1. comel2 ank2 kucing nie...tuti nie DLH kan? yg puteh n kelabu tue comel... kalau semua ank2 kucing survive mmg meriah la rumah...setiap duk tgk perkembgan ank2 kucing...

    ReplyDelete
  2. bnyknye kucing akak.. heee

    ReplyDelete
  3. Hurmmm sedih bace. Diaorang ni walaupon kucing, tapi kalau dah hadap hari2 memang boleh nampak kasih syg mrk kdg2 lbih dr seorang manusia. Kat rmh mak ade sekor kcg kg. Baby bru lahir die tak lyn, die syg sgt kt anak die yg 1st lahir 5bln lepas. Die marah je kat baby tuh. Mungkin die confuse. Sbb yg dh 5bln tuh boleh mnyusu plak balik. Beb siang mlm laa dok mnjga bby ni. Paksa gak bby ni nyelit bile ank 5mth tuh nyusu. Tapi cmne pon x bole, die kne jilat smua kn? Last2 mati jgk. Hampa!

    ReplyDelete
  4. Hey L... aby ini lelaki tau, bukan akak tau abang!! Hihi...

    Melas juga kok podo mati. Orak towo umur re... Kakak angger ndelok sukak tapi angger ketemu mesti kakak melayu:)

    ReplyDelete
  5. salam hanis...
    yup, klu la sume survive memang meriah rumah ..
    tp, anggap la sebagai tk da rezeki .. Tuti tu DLH. rase nya cantik2 anak tuti tu nanti. tengok saiznya pun besar2 ..

    ReplyDelete
  6. salam L ..
    mcm kak zakie kata, aby ni abang ..
    he..he..
    yup, memang banyak kucing aby ..

    ReplyDelete
  7. salam beb ..sad ending crita beb ..
    kucing, wlu pun haiwan tp bile bab ibu menyayangi anak memang kadang2 kalah manusia. cukup ambil berat, misal anak 4 ekor, klu nak memindahkan kena diangkat dengan mulut seekor2 ..tu yg namapak sangat kesabaran meow2 ni



    ReplyDelete
  8. salam KZ ..
    iyor .. umor ray ork dhowo ..
    seng mustahak umor ray mak2 kucing.
    kapan2 iso manak meneh ..

    kak teray la mulo mbelo siji ..
    mesti teko sayang nge ..

    ReplyDelete
  9. kesian pulak dekat si kareema tu kan

    moga anak-anak tuti membesar sihat :))

    ReplyDelete
  10. ha'ah, nampak mcm besar jer tuti n gemuk...hehe...harap semua ank2nya hidup....=)

    ReplyDelete
  11. salam mm..
    yup .. moga anak2 tuti membesar semangat dan sihat ..

    ReplyDelete
  12. salam kembali hanis ..
    wlu umo anak2 tuti baru bebrapa hari,
    tp saiz badan mcm 2 minggu ..
    harap dapat membesar sihat ..

    ReplyDelete
  13. Salam kenal dr kak NUrul dan follow sini.
    CAntik2 semuanya kucing tu,dulu kak NUrul pun ada kucing mix siam dan parsi tp dah hilang,huhuhu.....

    ReplyDelete
  14. salam kak nurul ..
    tq ziarah blog aby ..
    patah tumbuh hilang berganti ..
    boleh mula membela balik kan!!!!
    cari siam mix bengal ..
    garang sikit meow tu ..

    ReplyDelete