Wednesday, January 1, 2014

Kucing Siam???

salam dan selamat menyambut tahun baru rakan meow ...
apa crita meow rakan2 sume ..
mudahan dengan masuknya tahun baru,
bertambah tambah lg haiwan  comel ni dalam jagaan kita ..

lazimnya, misal aby keluar berjalan mesti aby balik dengan crita meow juga ..
setiap kali keluar berjalan, jika ternampak meow pasti ia akan jadi bahan utk buat entri ..

sama juga dengan minggu lps, 5 hari berkembara ke bumi Thailand ..
pasti terjumpa kucing Siam, tk tau la ianya baka kucing  siam pure, atau sbb kucing ni duduk di Siam maka dipanggil kucing siam ...


ketibaan malam tu disamping disambut oleh reception hotel,
kucing ni pun ikut menyambut sama ..
di duduk diatas meja reception tu ..
bila aby tanya brapa ekor kucing yg dia ada, 
jawabnya tiga ekor saja ...
tp bila aby kata yg ada 30 ekor,
terkejut dia ...



tengok potongan pun mcm kucing siam juga,
sbb aby pun ada 2 ekor kucing siam, ada similarity ..
mula2 kucing agak malu2 kucing, lari jauh bila aby mendekat,
tp lama2 dapat mendekati dan menyentuh kucing ni ...


apapun sekadar berkongsi bebrapa gambar ketika berjalan ke bumi Siam tu ...


klu tengok gambar yg kt paling atas  ..
tarikhnya sama dengan Catshow yg di Matrade tu ..
aby tk pegi langsung .. masa tu dah 2nd day di Thailand ..

apapun aby ulangi kali lg ..
Happy New Year Everybody ..
moga di tahun baru ni dapat kita pertingkatkan lg amalan2 kita utk bekalan kepada satu perjalanan panjanggggggg dialam lain nanti ..
amiiinnn

23 comments:

  1. salam mm ..
    ... ya robbalalaminn ...

    ReplyDelete
  2. Same to you too - happy new year - dah masuk minggu kedua dah....
    cepatnye masa berlalu. Kucing saya yang sekor tu rasanye dah bunting dah!

    ReplyDelete
  3. salam AH ..
    yup cepat sangat masa berlalu ..
    akan bertambah meriah la keluarga kucing AH dalam 2014 ni ..

    ReplyDelete
  4. mmg kucing siam la tu bang...
    dia mengiau ada tak macam bunyi dia cakap sawadikap??? he he

    ReplyDelete
  5. salam mijoe ..
    ngiau dia ckp, sawadeemaikhabb ...
    klu dah diSiam .. kira kucing siam la kan ..
    he..he..

    ReplyDelete
  6. alalalala.. cumeynya kucenn.. heee.. aby, teman ada bela kucen baru tau.. tapi umo dia muda sangat.. teman fobia nak tangkap gambo kucen jenis tu, sebab dah punya pengalaman 2 kali, bila amik gambo jea kucen spesis tu.. mesti x hidup lama.. huk2..takutt.. so, tunggu dah beso sikit kot baru tunjuk gambo.. heee... kucen tu hidungnya kaler coklat gelap, keempat2 kaki mcm pakai setokin kaler coklat gelap, telinga coklat gelap, ekor coiklat gelap, mata biru.. cumey takk? leh bayangkan tak kucen jenis apa tu? teman agak2 siamese kot.. tak reti nak nengok

    ReplyDelete
  7. eh.. ya Allah.. baru perasan.. kucen baru teman tu macam ni bulu dia.. mcm ni lea aby.. hu3..

    ReplyDelete
  8. salam TB ..
    selalunya klu tanda2 yg TB cakap tu dalam ketegori Seal Point ..
    yg bermaksud tanda2 pd anjing laut ..
    kami pun ada yg seal point juga ..
    namanya aduka ..
    cuba tengok kt gambar digadget yg last skali ..
    cuma tu gambar 3 thn dulu ..
    sekarang dah lain warna nya

    ReplyDelete
  9. cuba TB google Seal Point Cat ..
    tengok image dia ..
    ada tak persamaan nya

    ReplyDelete
  10. err.. tak pasti lea aby.. sebab kucen baru teman ni hidung dia tak lea hitam sampai ke muka macam kucen tu.. teman dah google jap ni tadi.. kucen yang teman bela ni kecik lagi, yg kat hidung jea hitam.. kat muka tak.. hu2.. konpius dah.. =) nak tunjuk gambo tapi takut lak.. hu3.. fobia kucen mati.. hu2

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama pula aby buat reply balas ..
      jgn fobia sangat .. nanti khurafat ..
      he..he..
      Apa pun tunggu gamba kecen tu di entri TB tu nanti

      Delete
  11. macam ni aby.. sebijik mcm kucen kecik tu..heee.. siamese lea kan? http://www.youtube.com/watch?v=lJi3RKqxjIk

    ReplyDelete
    Replies
    1. kucing siam la tu TB ...

      Delete
    2. ho2.. yeke.. syoknya.. 1st itme bela kucen siam

      Delete
  12. Assalamualaikum cik meow...

    Rindunyer lama tak tengok meow meow disini...meow siam sy yang baru dah beranak sulong sebanyak 4 ekor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam saridah ..
      wah .. bertambah la warga kucing Siam kt umah tu yer ..
      nanti buat la entri psl kucing2 tu

      Delete
  13. salam aby...wah...dah lama x jenguk sini....kucing kesayangan noe dulu masa zaman sekolah..kucing siam ni...namanya Johnny...kalau dah peminat kucing...pantang tengok kucing...hehe..mesti nak belai..nak pegang kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam noe ..
      tiap kali keluar berjalan ..
      mata mesti liar tengok2 kucing .. nak buat pengubat rindu meow2 kt rumah ..
      sedap nama johnny tu ..

      Delete
  14. cantik warna bulu kucing siam tu.. mesti halus kan.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam aizamia ..
      yup .. bulu kucing siam memang lembut ..
      short hair katakan ..

      Delete
  15. dah lama aby tak update blog rupanya..patut la tak nmpk entri baru ehehe

    ReplyDelete
  16. salam mm ..
    wlu lama tk udate blog ..
    tp tang penjagaan meow tk diabai ..
    neway ..
    thanks for visiting ..

    ReplyDelete