Thursday, April 24, 2014

Nyawa dihujung Kaki ..

salam rakan2 meow ...
lamanya aby tk buat update perkembangan meow kami ..
dah bertambah ramai depa tu dengan kelahiran baru ..

gambar kt bawah anak2 Sang Ratu, Damia ..
4 ekor sume nya, nyenyak 3 ekor ni tido ..
yg seekor lg entah jalan ke mana ..


biasa la kitten2 ni bila dilepas ..
berjalan merata, lps tu suka meleser leser kt kaki ..
cukup berjaga bila kitten ni dikaki takut2 tk sengaja terpijak sicumel ni ..

kisah bermula bila mother in law duduk dikerusi malas utk tengok tv ..
mungkin dia tk perasan yg kitten ni merayap kt kaki nya ..
bila MIL bangun, MIL terpijak salah satu kitten ni ..
apalagi .. jadi penyek la sicumel ni ..
MIL yang panik ni panggil anak no 2 yg ada kt umah ..
anak pun tk boleh buat apa2 sbb darah dh mencurah keluar ..


kesian Mia .. menemani anaknya disaat anaknya nak putus nyawa ..
wktu ni kitten ni dah tk bernyawa lg ..
kembar kitten ni pun nk tengok sama keadaan kwn sepermainannya 


anak aby tutup dengan kertas kitten yg dah habis nyawa  tu ..
tp Mia mcm tk nak lepaskan ..
dia nak tengok juga kt bawah kertas tu ... 

 

wlupun simpati dengan Mia atas kehilangan anaknya ..
tp Mia ada lg 3 ekor yg masih perlukan kasih sayangnya ..
kami sendiri pun menagih kasih sayang Mia utk menjaga dan membesarkan anak2 nya juga ..
ternyata anak2 sang Ratu sumenya Award Winner  ..
mesti 3 ekor ni cantik juga, sebagaimana Melody, Bear, Anum dan Zara dan yg lain .. 

video

gambar2 saat akhir ni diambil oleh anak kedua aby  ..
boleh menitik air mata bila tengok ..
gerak badan yg sangat lemah disamping suara lembut yg tengah mengerang kesakitan .. 


satu gambar Mia dengan Bear ..
klu kitten tu hidup mesti warna mcm Mia dan Bear juga ..

terbaru ..
Mia duduk dalam Wad ..
4 hari dah dlm wad tu ..
susu nya bengak2, muka nya pun ada luka2 ..
badan nya susut ..
lupa plak apa nama sindrom yg kena kt Mia tu ..

nasib baik2 anak2 Mia dah pandai makan sendiri ..
cuma susu yg kami sediakan dalam bekas ...

16 comments:

  1. Haiwan juga punya hati... sedangkan kita hanya dapat melihat dari tingkah lakunya sahaja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam bunda ..
      yup, haiwan pun punya hati ..
      mcm mana sedihnya mereka ni kita tk tau

      Delete
  2. sedihnyaaa.. teman tak lalu nak tengok video tu.. cukuplea sekadar tengok gambo ni.. nanti takleh tiudo plak teman kalau tgk video tu.. teringat kat kucen teman yang secara tak sengaja dilenyek dgn kereta oleh abah.. semua bukan sengaja tapi abah tak tau anak kucen tu tido celah2 tayar tu.. sekali terlenyek.. sayu bila teringat balik rahang dia patah.. Ya Allah.. tak bole lupa.. =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam TB ..
      tk blh diingatkan sangat peristiwa2 yg menyayat hati tu ..
      nanti blh sayu wlupun sekadar seekor kucing ...
      bg tumpuan kt meow yg lain

      Delete
  3. Allahu.. X sampai hati nak tgk n baca 1 by 1.. Scroll terus. Tapi kalau jadi kat diri sendiri menhadap budak2 bulus ni kuat jugak hati tuh. Penah jugak ada kematioan yang hampir sama.. RIP.

    Bro aby awat tak p join anak bro aby? Mmg cantik sgt sgt sgt sana. Pnah plan tapi tak kesampaian sebab if tak silap turun philipines n kna naik 1 lagi flight kecik untuk ke island. Leceh utk kami yang malas n nak senang je mase tuh. LOL. If tak silap betol x centu? And island tuh ade byk categories dari mrh and mahal resort n cafe tepi pantai nye. Ade gred gituh!

    Rugi bro aby x join

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam beb ..
      moga sume kematian mereka RIP ..

      Delete
  4. Sedihnya... Tapi nak buat macam mana kan, tak sengaja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam KC ..
      yes, tk sengaja ..
      kena redho jer

      Delete
  5. ala sedihnya...tak sanggup nak tengok video tu...tengok gambar tu pun dah meleleh...ish

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam noe ..
      hati kita memang mudah tersentuh noe dgn tragidi mcm ni ...

      Delete
  6. Lama tak jln2 tengok anak bulus aby... masa tengah baca dan tengok gambar tu pun rasa sedih...subhanallah lagilah tambah sedih tengok video...nangis sy tengok, tapi apa nak buat dh ajal kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam saridah ..
      dah ajal nya mcm tu ..
      kita terima dgn hati terbuka ..

      Delete
  7. salam perkenalan & kunjungan singgah balas =)

    huwaaa...sedihnye =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam alEn..
      tq berkunjung ke blog meow ni ..

      Delete
  8. Adoi ngerinya....Tak boleh tengok darah.... :(

    ReplyDelete
  9. Bro aby, Himalayan Seal Point tu mmmg ada cert ka? Kalau boleh nk kenen-kenen kan dengan anak bulus kami....hehehe :D

    ReplyDelete